Vormen van JMZ

Je bent JMZ-er in de volgende situaties:
Een van je ouders (of beide) is ernstig ziek, heeft een chronische ziekte, een lichamelijke beperking of je ouders zijn anders talig en hebben een zorg behoefte. Ook wanneer iemand binnen je gezin een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) heeft ben je een JMZ-er.

Als JMZ-er kun je in meerdere groepen vallen, bijvoorbeeld als je binnen je gezin zowel een ouder als een broer of zus in een zorgsituatie hebt. JMZ is een verzamelnaam voor alle kinderen/ jongeren die zorgen hebben voor iemand binnen het gezin en/ of zich vaal zorgen maken over iemand binnen het gezin. 

Er bestaan verschillende vormen van mantelzorg. Hieronder besteden we aandacht aan verschillende groepen jonge mantelzorgers.

Bekijk hier de documentaire van Omroep Gelderland:

IK BEN JONGE MANTELZORGER

Brussen
Een Brus ben je als je een broer of zus bent van iemand met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving.

Er wordt een game ontwikkeld voor brussen. De website is bedoeld voor ouders, brussen en andere geïnteresseerden. Kijk HIER maar eens.

Facebookpagina voor brussen: De Ontbijt Club

TV serie
De 12-jarige Fien groeit op met haar verstandelijk gehandicapte broer en daar heeft ze het soms best moeilijk mee. Nu ze in de brugklas zit, vindt ze dat een goed moment voor een nieuwe start, zonder Luuk. Kijk hier de komische serie
 Mijn Kleine Grote Broer

Op deze website zie je meer projecten voor en door BRUSSEN!

Sien is een websiten voor mensen met een verstandelijke beperking. Er is ook een pagina voor broers en zussen: Sien - Brussen. Op deze pagina vind je allerlei tips en linkjes. Neem maar eens een KIJKJE

 Boekentips

Titel: Dus ik ben een brus?!
Geschreven door: Lois Naomi Bruessing

Titel: Het Brussen Boek
Geschreven door: Anjet van Dijken
Klik HIER voor meer informatie

KOPP/KOV
Heb je een ouder die psychisch in de war is? Dan noemen we dat KOPP. KOPP staat voor Kinderen Van Ouders met Psyschische Problemen. Wanneer een van je ouders een verslaving heeft ben je een KOV. KOV staat voor Kinderen van ouders met een verslaving. Het kan in beide gevallen ook om beide ouders gaan.

KOPPsupport  Voor jongeren  van ouders met psychische en/of verslavingsprobemen.
Als jongere heb je vaak al veel aan je hoofd. Opgroeien met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen kan het allemaal nog net iets lastiger maken. 

Met Zonder ouders is een website speciaal voor jongvolwassen KOPP/KOV. Sandra is zelf KOPP en deelt haar ervaringen, daarnaast vind je er een boekenlijst. Sandra heeft ook een inta account die leuk is om te volgen. 

 Boekentip:
Titel: Zie mij
Geschreven door: Mirjan Hijink
Dit boek gaat over Thom die opgroeit met een depressieve vader. het gaat over opgroeien met zorg(en), loyaliteit, vriendschap, liefde en over het hebben van steunpersonen; mensen die je echt zien.

KVBO 
Wanneer je ouders een verstandelijke beperking hebben wordt er gesproken van KVBO. Dit staat voor Kinderen Van Ouders met een verstandelijke beperking.

Op de website van Sien vind je een pagina speciaal voor kinderen van ouder(s) met een verstandelijke beperking: KLIKKERDEKLIK.

 

 

 

 Agenda

JMZ activiteit Zuid (Leek -Marum)
05 oktober 2023
Bekijk activiteit
JMZ FUNdag 2023!
26 oktober 2023
Bekijk activiteit
JMZ activiteit Noord (Zuidhorn - Grootegast)
09 november 2023
Bekijk activiteit
JMZ activiteit Zuid (Leek -Marum)
14 december 2023
Bekijk activiteit
Overzicht