Supertips

Deze tips hebben we gekopieerd van de website van JMZ PRO en zijn tot stand gekomen in samenwerking met de Klankbordgroep JMZ Pro https://www.jmzpro.nl/ 

TIP 1
#dowhatmakesyouhappy
Het kan soms lastig zijn om tijd voor jezelf te nemen. Als jij dingen doet waar je blij van wordt, zit je lekkerder in je vel. Dat is het allerbelangrijkste wat er is. Ga dansen, rennen, muziek luisteren, met de hond spelen, lezen, tekenen of chillen met vrienden. En als je nu niet zo goed weet wat je leuk vindt? Experimenteer, leer iets nieuws en ga op ontdekking uit.

TIP 2
#praatpraatpraat
Praten helpt voor iedereen, dat hebben heel veel onderzoeken uitgewezen. Zoek iemand in jouw omgeving bij wie dat het fijnst is om te doen, iemand die jij vertrouwt. Een vriend, vriendin, opa, tante, lieve buurvrouw en misschien jouw mentor. En lukt praten nu niet zo goed, dan kan het ook heel goed helpen om te schrijven, te zingen of te tekenen over wat jij meemaakt.

TIP 3
#vraagomhulp
Lukt het even niet, om steeds klaar te staan in huis. Geef het aan. Dat kan lastig zijn, maar weet dat er heel veel mensen zijn die best bereid zijn te helpen. Dat kan iemand in de buurt zijn of familie. Ook zijn er mensen die in jouw gemeente werken die jou kunnen helpen. Van hulp in het huishouden tot luisteren naar jouw verhaal. Misschien komt er al wel eens iemand bij jou thuis om te helpen met de zorg voor je broer, zus of ouders. Stel je vraag.