Op vakantie gaan is spannend voor iedereen. Voor mensen met dementie en hun omgeving vraagt dit om extra maatregelen. Om nog beter voorbereid te zijn, volgen hier 10 tips die de vakantie aangenamer laten verlopen. Zo gaat u veilig en comfortabeler op reis.

1. Legitimatie en adresgegevens
Voorzie de reisgenoot met dementie van een identiteitsbewijs en adresgegevens van de verblijfslocatie. Hang deze gegevens aan een kettinkje om de nek of stop deze gegevens in de broekzak.

2. Behoud structuur
Probeer alles zo vertrouwd mogelijk te houden. Bied structuur door vast te houden aan bed- en etenstijden en neem bijvoorbeeld favoriete nachtkleding en een eigen kussen mee.

3. Goed voorbereiden
Wees goed voorbereid. Neem genoeg rust voor de vakantie en begin tijdig met inpakken. Bekijk ook wat de mogelijkheden voor medische ondersteuning zijn op de vakantiebestemming.

4. Plan juiste activiteiten
Maak een reisschema. Vermijd activiteiten met grote groepen, drukke locaties en energieke kinderen.

5. Neem beperkingen in acht
Houd rekening met de mogelijkheden en beperkingen van de reisgenoot met dementie. Bedenk daarbij ook goed wat uw eigen capaciteit als zorgverlener is.

6. Vermijd langere reistijd
Beperk lange vluchttijden en autoritten. Zorg dat uw reisgenoot voldoende afleiding heeft door bijvoorbeeld bladen, puzzels of foto's mee te nemen.

7. Rijd veilig
Bestuurt u een auto en reisgenoot voelt zich ongemakkelijk? Stop de auto en probeer uw reisgenoot te kalmeren. Zo vermijdt u ongelukken.

8. Directe vlucht, documentatie en medicatie
Kies voor een directe vlucht naar een bestemming. Zorg dat u beschikt over de belangrijke documenten van uw reisgenoot met dementie. Draag medicatie mee in de handbagage.

9. Rustige en veilige hotelkamer
Vraag om een grote en rustige kamer als u in een hotel verblijft. Vermijd kamers met glazen deuren en wanden. Informeer eventueel naar een mogelijkheid om de deur te vergrendelen zodat uw reisgenoot 's nachts niet kan gaan dwalen.

10. Maak alternatieve plannen
Houd alternatieve plannen voor de vakantie in gedachte. Zo kunt u adequaat reageren op de gemoedstoestand van uw reisgenoot.

Speciale vakanties voor u en uw reisgenoot
Er zijn ook speciale zorgvakanties bedoeld voor personen met dementie en hun reisgenoten. Neem hiervoor contact op met Het Vakantiebureau (tel 0318-486610). Gaat u liever naar Spanje? Neem dan contact op met Argos Zorggroep (tel. 010-4278199).